Erjushka kysyy:
Hyvä neulologi, minun ongelmani ei ole, että neulon koko ajan vaan se, etten saa mitään aloitettua. Lankoja on kasapäin, ja ideoita pukkaa, niin ettei muita hommia tule tehtyä. Selailen ohjeita lehdistä ja netistä: tuo, tuo, tuo ja tuo pitäisi tehdä. Päätä pakottaa. Miten saisin itseni aloittamaan juuri sen, mitä halua todella ja hylkäämään turhat houkutukset? Hyvä neulologi, auta minua!

Tuttua, niin kovin tuttua. Jotenkin pitäisi pystyä arvioimaan vielä aloittamattomia töitä, jotta tietää, minkä langan päähän tarttua.Tein pienen työkalun arviointia ja valintaa helpottamaan (tai ainakin vähentämään vaihtoehtojen määrää).

Ennen valintaa pitää miettiä, mitä kahta asiaa itse arvostaa eniten neuleessa ja neulomisessa. Erjushkan kysymykseen viitaten toinen kriteeri saisi mielellään liittyä motivaatioon ("miten saisin itseni aloittamaan") ja toinen henkilökohtaiseen tyydytykseen (mitä haluan todella). Pelkkään haluamiseen keskittymällä on helppo sortua niihin turhiin houkutuksiin.

Tavoitteena on aloittaa työ, joka sijoittuu korkealle molempien kriteerien mukaan arvioituna. Esimerkkitaulukossa omat ykköskriteerini: tarpeellisuus ja mielihyvä. Mitä tarpeellisempi valmis neule on ja mitä suuremman mielihyvän itse neulominen tuottaa (malli, lanka, neulomisseura ym.), sitä parempi se on aloittaa. Jos joku työ sijoittuu ruudukon oikeaan yläkulmaan, siihen kannattaa tarttua heti, muita voi vielä kypsytellä. Vasemman alakulman voi unohtaa.

506019.jpg

Hyvää harjoittelua omien motivaattoreiden tiedostamiselle tämä vielä-aloittamattomien-neuleiden arvottaminen. Jo se että saa puettua sanoiksi omat kriteerinsä (itse tein sen juuri nyt ekan kerran!), auttaa valitsemaan seuraavaa mallia. Ja jos kahdella kriteerillä arvioinnin jälkeen on vielä liikaa vaihtoehtoja oikeassa yläkulmassa, voi arvioinnin tehdä uudestaan uusilla muuttujilla, arviointipareina vaikka taloudellisuus - langan kauneus, tai "lahjan saaja ei tykkää/tykkää" - "Langat löytyy kaupasta/kaapista". 

Nelikentän voi piirtää tai vain kuvitella päähänsä, tai muuten vain funtsia. Vaikein kohta on tuo omien arviointikriteerien täsmentäminen. Kiinnostaisikin kuulla omia valintakriteerejänne: Mikä sai minut tarttumaan juuri tähän neuleeseen?